Let op, kun jij een nep-webshop herkennen?
‘Magische momenten, magische prijzen - te mooi om waar te zijn,’ klinkt het op de website pakjedeals.nu, met populaire producten zoals een Dyson-stijltang en Playstation 5. Maar wie goed oplet, ziet dat er iets niet klopt. Wat te mooi lijkt, ís vaak ook te mooi om waar te zijn. Deze nep-webshop is een slimme actie van het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO) van de politie, om mensen bewust te maken van oplichtingswebsites.
In de retail schieten webshops als paddenstoelen uit de grond. Handig voor de consument, en webshops kunnen de ervaring van een winkel alleen maar versterken. Maar de opkomst van online shoppen komt met gevaren…
Nep-webshop: pakjedeals.nu
Op het eerste gezicht lijkt pakjedeals.nu een betrouwbare webshop met betaalbare gadgets en elektronica, van draadloze stofzuigers tot fatbikes. Maar in werkelijkheid is het een waarschuwing vanuit het LMIO voor de groeiende dreiging van malafide websites. Er staan zelfs ‘nep-reviews’ om klanten te misleiden. Dus als je dat ene koffiezetapparaat wilt bestellen, verschijnt een waarschuwing namens de politie.
Miljoenen schade per jaar
De actie is nodig om mensen bewust te maken, al helemaal in aanloop naar de feestdagen. Want aankoopfraude is een groeiend probleem in Nederland. Elk jaar ontvangt de politie duizenden meldingen van online aankoopfraude. Dit jaar zijn al meer dan 15.000 aangiftes gedaan met een totale schade van zo’n € 3.5 miljoen.
12.000 bezoekers op pakjedeals.nu
Opvallend: van de 12.000 bezoekers van nep-webshop pakjedeals.nu, werd ongeveer 90 procent binnengeleid via social media. Dat betekent dat we dus extra waakzaam moeten zijn voor bedrijven die ons worden aangeprezen op Facebook, Instagram en TikTok.
Hoe herken je een nep-webshop?
Let op:
- Onrealistisch lage prijzen
- Ontbrekende contactgegevens zoals telefoonnummers of hoofdkantoor
- Geen onafhankelijke reviews
- Verdachte URL – let op kleine spelfouten in de domeinnaam
- Geen veilige betaalmethoden
Bekijk ook deze handige checklist van de politie om een nep-webshop te herkennen. Zo kun je onder meer een controle-website gebruiken, zoals Trustpilot of ScamAdviser.
Dus altijd: eerst checken, dan bestellen.