11/09/2024 | Leestijd 2 minuten

HEMA en klanten slachtoffer van nep-websites

HEMA heeft te maken met cybercriminelen die de HEMA-webshop hebben nagemaakt. Zij gebruiken het HEMA logo en plaatsen foto's van HEMA producten op hun site en HEMA-webshop die bijna niet van echt is te onderscheiden.

HEMA en klanten slachtoffer van nep-websites

Wij zijn -helaas- inmiddels ‘gewend’ aan zogenaamde phishing mails. Bij phishing proberen criminelen je door e-mails naar een valse website te lokken. Daar stelen ze je gegevens of geld. Vaak gaat het om banken of verzekeringsmaatschappijen. Sinds kort zie je ook valse mail van pakketdiensten zoals Fedex voorbij komen, waarbij ze om gegevens vragen om je zogenaamd bestelde pakket te volgen.

Cybercriminelen maken ook fake webshops. Deze frauduleuze webwinkels zijn soms makkelijk te herkennen aan neplogo’s, taalfouten, omdat ze op de zwarte lijst van de politie staan. Maar ze worden steeds vindingrijker en professioneler. Sommige malafide webshops zitten ontzettend goed in elkaar, juist om jouw vertrouwen te winnen.

Niet alleen als consument, maar ook als (web)winkel kun je getroffen worden door cybercriminaliteit. Zo is HEMA is slachtoffer van nepwebsites. Het gaat om de nepwebsites ‘hemanl.shop’ en 'hemasale.shop'. Klanten worden hier opgelicht. Verschillende klanten hebben meldingen gedaan van de sites waarop ze worden opgelicht, meldde de winkelketen in juli al in een online waarschuwing.

HEMA stelt alles in het werk om deze websites van het web af te laten halen. En waarschuwt haar klanten niets bij deze websites te kopen. Een van de nepwebsites is nog steeds actief. De enige echte HEMA winkel is te vinden op hema.nl (en hema.com voor oa België en Frankrijk).

Meer weten?

Op de site van Thuiswinkel.org staat een reeks kennisartikelen met informatie en tips hoe bedrijven veilig online zaken kunnen doen; van een goed beveiligd e-maildomein, het voorkomen van phishing vanuit jouw organisatie en het beschermen van je online merk en identiteit.

Meer info