Onder druk presteren, gezond of gevaarlijk?
In de retail werken is topsport: we vragen veel van ons lichaam om optimaal te kunnen presteren. Je rent van hot naar her: door de winkel, het magazijn en op kantoor om ervoor te zorgen dat de klant zo goed mogelijk wordt geholpen. Is die druk nog wel gezond?
Door Robin Spies
Ons lichaam kan niet onbeperkt optimaal presteren. Deze drukke en hectische periode is een aanslag op ons lichaam, adrenaline zorgt voor extra energie. Wanneer dit te lang duurt (dit is per persoon verschillend), ondervinden we ongezonde stress en spanning. Voortdurende druk kan zorgen voor overbelasting, vermoeidheid, lichamelijke klachten en zelfs disfunctioneren en uitval. Het leveren van jouw topprestatie is dan ineens onmogelijk geworden.
Stress en spanning wordt doorgaans geïnterpreteerd als negatief. Maar stress kan ook een positieve werking hebben op jouw gezondheid en ontwikkeling! Het kan je lichaam een extra boost geven om optimaal te kunnen presteren.
Wanneer is stress ongezond?
Wanneer je de controle verliest en zelf denkt dat het ongezond voor je is. Zonder stress, geen groei! Uitingen van ongezonde stress en spanning kunnen zijn:
- Trillende handen
- Spanningshoofdpijn
- Slapeloosheid
- Onregelmatige hartslag
- Kortademigheid
- Slechte concentratie
- Stemmingswisselingen
- Druk en snel praten
Tips
Deze tips helpen je om de balans te bewaren:
- Zorg voor een gezonde lunch, laat daarom de snelle suikers (snoep) staan. Dit geeft je direct energie, maar het hongergevoel komt snel weer terug. Gezonde voeding zorgt voor geleidelijke energie, waardoor je hiervan langer kan profiteren
- Uit onderzoek blijkt dat na de lunch je leervermogen nog maar 30% is, het is raadzaam om dan het werk te doen, wat het minst aan denkvermogen kost.
- Nadat je topsport hebt bedreven, dat is het erg belangrijk om te zorgen voor ontspanning. Je hebt het immers verdiend!
Robin Spies is adviseur bij brancheorganisatie INretail, hij volgt de opleiding tot Vitaloog en deelt graag zijn opgedane kennis.