Pesten: het blijft helaas niet altijd bij een grapje
Vandaag, 19 april, staat de Nationale Dag tegen Pesten weer op de agenda. Een onderwerp dat blijvend aandacht nodig heeft voor iedereen die ermee te maken heeft.
Door Dunja Hoejenbos
Als je gepest wordt, zit je dag en nacht in spanning. Je hebt continu het gevoel dat je op je hoede moet zijn, omdat je nooit weet wat en wanneer je iets overkomt. Denk aan het ‘per ongeluk’ kwijtmaken van je toetsenbord, genegeerd worden door je collega’s, zwartmakerij bij je leidinggevende, discriminatie of zelfs seksuele intimidatie. Het is doodvermoeiend en leidt onherroepelijk tot veel stress.
Werkgevers denken dat het bij hun op de werkvloer niet gebeurt en dat iedereen tegen een ‘geintje moet kunnen’. Maar volgens de Arbowet is hij verplicht om werknemers te beschermen tegen psychosociale belasting, waar pesten dus deel van uitmaakt. Dat met behulp van een vertrouwenspersoon. Hij (of zij) staat voor je klaar als je hulp en/of advies nodig hebt en kijkt altijd eerst of er een informele oplossing mogelijk is, bijvoorbeeld een gesprek met de betrokken partijen. Lukt dat niet, dan helpt en begeleidt hij je met een klachtenprocedure (bij een klachtencommissie of bij de directie van het bedrijf). Hij kan, indien nodig, ook doorverwijzen naar andere hulpverlenende instanties. Een vertrouwenspersoon heeft in principe geheimhoudingsplicht. Het kan echter voorkomen dat hij verder actie moet ondernemen omdat praten niet afdoende is. Denk aan klachten over ongewenste intimiteiten of aan misdrijven. In dat laatste geval moet hij sowieso aangifte doen bij de politie.
Inspectie SZW
Ook de overheid, met name het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), vindt dat pesten harder aangepakt moet worden. Uit onderzoek blijkt dat ieder jaar een half miljoen werknemers het slachtoffer zijn van pesterijen. De Inspectie SZW heeft sinds vorig jaar een speciaal team ingezet om discriminatie op de arbeidsmarkt aan te pakken en bij de gewone controles let ze extra op pesten en treiteren tijdens het werk.
Meer informatie over pesten op het werk?
Op de websites www.pesten.nl en www.herkenpesten.nl vind je meer informatie over het herkennen én stoppen van pesten op de werkvloer. Wil je meer weten over de vertrouwenspersoon, klik dan hier. Meer weten over de gevolgen van pesten? Kijk dan ook eens op deze site van Arboportaal.