Spijkergoed!
Jeans zijn altijd populair. Ze worden door iedereen overal gedragen, Thuis net zo makkelijk als op kantoor. Het zal niet meevallen iemand te vinden die geen spijkerbroek heeft. Maar is het nou jeans, denim of spijkerbroek? We zetten alle termen en begrippen voor je op een rij.
Een veelgebruikte naam voor een spijkerbroek is jeans. Het woord jeans komt van het woord ‘genes’ en verwijst naar een sterke katoenen broek die genoemd is naar de stad Genua, de plaats waar de jeans zijn oorsprong heeft. Levi Strauss maakte de eerste jeans en kreeg er patent op. De oorspronkelijke broek werd gemaakt van zeildoek, toen deze stof niet meer voorradig was, haalde Strauss een sterke katoenen indigoblauwe keperstof uit Nîmes (Serge de Nîmes). Het woord denim is een verbastering van Nimes. De naam spijkerstof slaat op de spijkers (rivets) die de broek moesten verstevigen in de tijd dat spijkerstof nog werkkleding was voor de goudzoekers in Californië. Ook hier kreeg Strauss patent op. Tegenwoordig dienen de rivets puur als versiering.
Trends
- Flared jeans - broeken met uitlopende pijpen.
- Jog jeans - doet denken aan een joggingbroek. Heeft het kenmerkende koordje in de broekband en is gemaakt van een zachte stof die lijkt op jeans.
- Embroderie & patchwork - jeans met borduursels en stukjes stof opgenaaid met grove steken.
- High waist - broek met hoge taille.
- Cuff jeans - broek met een boord aan de onderkant.
- 360 graden broek - Dit is het allernieuwste fenomeen; een jeans die zowel in lengte als in breedte richting mee rekt.
Van spijkerstof tot jeans
Er zijn twee stappen nodig om de stof te bewerken. Eerst krijgt de spijkerbroek een wassing om de broek z’n definitieve afgewassen kleur te geven. Dan vinden de handmatige nabehandelingen, zoals schuren, plaats.
Wassing van donker naar licht
- Raw-denim: onbehandelde denim, voelt stug en stijf aan.
- Rinse-denim: gewassen denim zonder bleekmiddel, stof is soepel en donker van kleur.
- Stonewash: gewassen met puimstenen waardoor er oppervlakkige beschadigingenontstaan. De kleur verandert afhankelijk van het aantal keren en de duur van de wassing
- Icewash: langdurig wassen met stenen en bleekmiddel voor een zeer licht eindresultaat.
- Overdyed: nabehandeling waarbij extra kleurstof wordt toegevoegd.
- Tinting: geeft een extra kleurbehandeling waardoor een broek bruiner of grijzer wordt, dit is vooral goed te herkennen aan de achterkant van de stof.
- Nieuw op het gebied van wassing is de ozon of laser washing waarmee het stonewashed effect bereikt wordt, maar ook gescheurde effecten verkregen worden.
Effecten
- Moustache: horizontale strepen waardoor er een ‘glee’ ontstaat, een slijtplek, vaak gezien als ‘snorharen’ die aan de voorkant van de broek of bij de rits te vinden zijn.
- Destroid: met opzet kapot maken van de broek waardoor de broek een jongere, gedragen uitstraling krijgt, vaak onderaan bij de pijp en zakken.
- 3D-effect: kreukels die voor een reliëf effect in de broek zorgen, meestal zijn deze te vinden in de knieholte of aan de voorkant
- Used: het handmatig schuren van de broek om lichtere plekken te maken, deze komen vaak op het bovenbeen en op de achterkant voor.
- Broken edges: met opzet kapot maken van onderdelen van de broek als zakken en de onderkant van de pijpen.
- Coating: het aanbrengen van een kleurloze laag op de denim die de stof een stugger/harder/glanzend effect geeft.
- Rodeo-effect: schuren van de stof voor een natuurlijke verloop, zo ontstaan er lichte slijtplekken op het zitvlak en bovenbenen.
- Tuckering: het met en speciale tang (ridderspoor) of plastic ring vastzetten van stof in een plooi, na het wassen wordt deze losgemaakt, zodat er plaatselijke plooien blijven met kleurverschil.
Tekst: Carla van den Puttelaar | Vakblad Kleur&Stijl