Blue jeans wordt steeds groener
De consument wordt zich steeds bewuster van wat hij koopt en waarom hij dat doet. Misschien merk je dat in de winkel zelf ook. Klanten komen met steeds meer vragen over de herkomst van het product. Of ze worden steeds kritischer misschien. Zo zijn jeans één van de meest milieuvervuilende kledingstukken. Maar duurzaam denim wint aan terrein.
Door Talita Kalloe
Wist je dat het gemiddeld zeven- tot achtduizend liter water kost om een jeans te produceren? Tijdens dit productieproces worden gifstoffen zoals zware metalen gebruikt om de blauwe kleur indigo aan de textielvezels te laten hechten. Wanneer je de afgelegde kilometers van een jeans daarbij optelt (dat kan oplopen tot 13 landen en 64.000 kilometer), zijn jeans ook verantwoordelijk voor een behoorlijke CO2 uitstoot. De cijfers liegen er niet om. Het is goed om je dat te realiseren als je jeans verkoopt (en draagt). Inmiddels ontwikkelt de techniek door en zijn er genoeg duurzame opties over voor de jeansliefhebber.
Verduurzamen door te innoveren
‘Dry denims’ zijn een mooie manier van onder andere Nudie Jeans om het gebruik van duizenden liters water terug te dringen. De jeans worden gedoopt in indigo en vervolgens niet meer bewerkt door ze te wassen of te schuren. Wat je ziet, is een pure jeans. Door de jeans zelf te dragen, geef je hem een unieke worn look.
Nog een mooi voorbeeld: voor de lijn DetoxDenim van ARMEDANGELS wordt gewerkt met biologisch katoen die vrij is van pesticiden. Door hun speciale verftechniek zijn er geen zware metalen nodig om de indigo te hechten aan de textielvezels. Bovendien werken ze - net zoals Kings of Indigo - met laser- en ozonwastechnieken om de jeans te bewerken. Hierdoor is er geen chloor meer nodig (al gauw zo’n twee liter bij een gemiddelde broek) of andere chemicaliën.
Verleng de levensduur van je jeans
Jeans blijven het mooiste wanneer je ze zo min mogelijk wast. Toch is het na een bepaalde tijd wel prettig om je jeans een opfrisbeurt te geven. Dat hoeft niet per se via een wasje, maar kan ook door de jeans een nachtje in de vriezer te stoppen. De kou zorgt ervoor dat de bacteriën (die een muf geurtje kunnen veroorzaken) verdwijnen. Een tip die zo zo’n 55 liter water bespaart! Easy does it!
Heeft een jeans een gaatje of zit er een riemlusje los? Er zijn jeansmerken die juist stimuleren om een jeans te laten repareren met repair kits of repair events. Zoals Denham, bijvoorbeeld. Daarmee gaat het favoriete kledingstuk zo weer een aantal jaren mee.
Circulaire denim
Het Vlaamse HNST – kort voor honest – wil in de toekomst een jeans maken van 100 procent gerecyclede materialen, de teller staat nu 76 procent. En dat is knap, want tot nu toe bestaan circulaire jeans meestal voor maximaal vijftig procent uit gebruikte stoffen. Door gebruik te maken van Smart-IndigoTM slaagt HSNT erin om met indigo te verven zonder dat er chemicaliën voor nodig zijn. Bij aankoop van een HNST jeans krijg je er een flesje Morning After Spray bij om de jeans te reinigen zonder te wassen. Want als we onze jeans gemiddeld na acht keer dragen zouden wassen in plaats van na vier keer, bespaart dat volgens HNST bijna 1400 liter water per jaar. Best de moeite waard, toch?
Meer lezen over duurzame jeans? Lees het volledige artikel op soulstores.com.
Talita Kalloe is de oprichter van Soul Stores. Een platform waar ze duurzame, stijlvolle winkels en merken een podium geeft. Haar missie: consumenten inspireren om bewuster te winkelen en duurzamer te leven.