26/04/2023 | Leestijd 3 minuten

(Te) hoge werkdruk? Zo voorkom je een burn-out

Werkdruk is méér dan het druk hebben. Het betekent dat je structureel een hogere werkbelasting ervaart dan je eigenlijk aankunt. Daar lijdt niet alleen je werk onder, maar ook jouw eigen mentale en fysieke welzijn. Als je niet uitkijkt kan dit leiden tot een burn-out. Hoe zorg je ervoor dat het niet zover komt? De coaches Jouw Talent in de winkel geven tips.

(Te) hoge werkdruk? Zo voorkom je een burn-out

In zo’n beetje elk vakgebied neemt de werkdruk de laatste jaren toe. De coronacrisis en thuiswerken zorgen nog eens voor een stroomversnelling van die ontwikkeling. Dat is zorgelijk, want werkdruk kan leiden tot serieuze gezondheidsproblemen: van overbelasting en stress tot overspanning en burn-outs.

Wat kun je toen tegen een hoge werkdruk?

Wat té hoge werkdruk is, verschilt per persoon. Wat de één ervaart als een hoop stress, kan voor de ander een fijne uitdaging zijn. Maar als je merkt dat je onder te veel spanning staat, kun je een aantal dingen doen.

  • Tot hier en niet verder

Laat het duidelijk weten als je ergens last van hebt. Heb je te veel werk of te weinig tijd? Zeg het duidelijk tegen je collega’s en leidinggevende. Jij kunt druk ervaren zonder dat collega’s het aanvoelen. Dit betekent niet dat jouw ervaring onbelangrijk is. Bovendien: als jij niets aangeeft, weet je werkgever niet dat je ergens mee zit.

  • Zoek contact

Sociaal contact is een veelgebruikte en effectieve manier om met stress en werkdruk om te gaan. Ga eens langs bij vrienden, familie of collega’s. Pak de telefoon wat vaker op of videobel met elkaar. Het helpt relativeren en luchten, en dat maakt al een wereld van verschil.

  • Zorg voor structuur

Bepaal voor jezelf wanneer je werkt en – heel belangrijk – wanneer even niet. Wees hier duidelijk over naar je collega’s en leidinggevende. Zo weten zij wanneer ze op je kunnen rekenen en weet jij wanneer je niet ‘aan’ hoeft te staan.

  • Slaap genoeg, eet gezond en blijf in (mentale) beweging

Zorg goed voor jezelf. Zo blijf je helder, rustig en objectief denken en ben je beter gewapend tegen stress en druk. Kom ook regelmatig buiten en blijf je brein stimuleren: schrijf, lees of puzzel dagelijks om mentaal fit te blijven.

  • Neem contact op met je huisarts

Als bovenstaande tips niet werken, kun je altijd contact opnemen met je huisarts. Deze kan je helpen om je stressniveau te verlagen

Meer weten?

Merk je dat je last hebt van stress? Trek dan op tijd aan de bel. Geef het aan bij je werkgever of praat eens gratis met één van de ervaren coaches van Jouw talent in de winkel. Voor medewerkers in de retail is dat gratis, dus maak er gebruik van. Klik hier om je aan te melden.

Meer info