Werken tijdens Pasen
De feestdagen staan weer voor de deur. Maar ben je verplicht om te werken op feestdagen? En welke toeslag ontvang je voor het werken op feestdagen? We zetten alles nog even op een rijtje.
Welkde feestdagen ben je vrij?
Ben je verplicht om te werken op de feestdagen?
Werken op feestdagen is in beginsel vrijwillig. Lukt het jouw werkgever niet om de feestdagen (niet zondagen) met vrijwilligers de bezetting rond te krijgen, dan kan hij een medewerker tot werk verplichten, tenzij deze aantoonbare gewetensbezwaren heeft.
Wat is de toeslag voor het werken op feestdagen?
Voor de cao Fashion, Sport & Lifestyle geldt een afwijkende situatie voor 1e Paasdag en 1e Pinksterdag. Deze dagen vallen op een zondag en normaal gesproken ontvang je 50% toeslag over de gewerkte uren. Echter zijn 1e Paasdag en 1e Pinksterdag feestdagen en ontvang je een toeslag van 100% over de gewerkte uren. Val jij onder de cao Fashion, Sport & Lifestyle, dan krijg je deze twee zondagen geen toeslag van 50% maar van 100%.
Welk loon krijg je op een feestdag?
Er zijn vier mogelijkheden:
1. Je komt NIET werken maar normaal gesproken werk je op de dag dat de feestdag valt.
Je krijgt je normale loon uitbetaald. Je hebt namelijk recht op een doorbetaalde vrije dag. Dit komt NIET ten laste van jouw verlofsaldo ondanks dat de winkel geopend is.
2. Je komt WEL werken en normaal gesproken werk je op de dag dat de feestdag valt.
Je krijgt de uren doorbetaald die je normaal gesproken zou werken en de daadwerkelijk gewerkte uren op de feestdag. Dit laatste is de toeslag voor het werken op feestdagen.
3. Je komt WEL werken maar normaal gesproken werk je niet op de dag dat de feestdag valt.
Je ontvangt loon voor de daadwerkelijk gewerkte uren + de toeslag voor het werken op feestdagen.
4. Je komt NIET werken en normaal gesproken werk je deze dag ook niet.
Als je normaal gesproken niet op de dag werkt dat de feestdag valt en nu ook niet komt werken krijg je uiteraard ook niet betaald voor deze dag.
En hoe zit het met Goede Vrijdag?
De vrijdag voor Pasen is geen verplichte vrije dag. Scholen en gemeentehuizen zijn waarschijnlijk gesloten, maar veel winkels blijven gewoon open. Wel zullen de winkels op grond van de winkeltijdenwet de deuren moeten sluiten om 19:00 uur. Werk je normaal gesproken tot 21:00 uur? Dan krijg je deze uren gewoon doorbetaald. Echter kan jouw werkgever je ook inzetten voor andere arbeid in plaats van verkoop. Ook kan de koopavond, in overeenstemming met jou, verplaatst worden naar een andere dag.