Zó ga jij fluitend door dat eindejaarsgesprek of beoordelingsgesprek
Het jaar zit er weer op. Daarmee is het ook weer tijd voor het eindejaarsgesprek of beoordelingsgesprek met je leidinggevende of baas. Misschien hoop op promotie, misschien wil je graag feedback om verder door te groeien. Het is een belangrijk moment, met deze tips maak je er jouw succesmoment van.
Alvast een leuk weetje voordat je aan je eindejaarsgesprek begint: vanaf 1 januari krijg je er automatisch 2,75% salaris bij, want het minimumloon gaat omhoog.
Eindejaarsgesprek of functioneringsgesprek?
Een beoordelingsgesprek - waar het eindejaarsgesprek onder valt - gaat dieper in op je werkprestaties dan een normaal functioneringsgesprek. Het kan invloed hebben op zaken als je contract of promotie.
Vóór het eindejaarsgesprek…
- Lees je jezelf goed in. Heb je een lijstje met onderwerpen gekregen? Neem deze goed door en schrijf op wat je erover wilt zeggen.
- Reflecteer jij alvast op jezelf.
- Wat ging goed dit jaar, wat kon beter?
- Welke problemen heb je opgelost?
- Wat heb je geleerd?
- Waarin wil je nog beter worden?
- Schrijf je op wat jij zelf wilt bespreken. Wat is je opgevallen op werk, dit jaar? Wat zou je het liefst anders zien? Waar heb je behoefte aan?
- Reflecteer je op het vorige beoordelingsgesprek. Wat zijn de dingen die je vorig jaar hebt besproken? En hoe is dit verbeterd?
Tíj́dens het eindejaarsgesprek…
- Blijf je kalm en professioneel. Ook als je kritiek krijgt. Kritiek is een cadeautje, mits goed verpakt. Is het niet terecht, wat jou betreft? Schiet niet in de verdediging, denk na voordat je reageert, luister, en als je het moeilijk vindt, geef aan dat je tijd nodig hebt om na te denken. Je kunt beter het gesprek beëindigen, dan dingen zeggen waar je later spijt van krijgt.
- Maar… ga je niet zomaar akkoord met álle kritiek. Als je het er niet mee eens bent, leg je uit hoe jij de situatie ziet.
- Toon je een assertieve houding. Dit is niet alleen een feedbackronde, maar ook jouw kans om onderwerpen aan te kaarten.
- Maak je je doelen, kwaliteiten en verbeterpunten bespreekbaar.
- Stel je vragen. Begrijp je de feedback niet? Vraag waar het op is gebaseerd. Laat zien dat je leergierig bent.
Ná het eindejaarsgesprek…
- Stel: je krijgt een slechte beoordeling. Dat is niet direct een man overboord. Eén slechte beoordeling leidt niet meteen tot ontslag. Je werkgever moet je een verbetertraject aanbieden, waarin je samen afspraken maakt over hoe je kunt verbeteren.
- Laat je zien welke stappen je gaat ondernemen om jouw dromen én die van je werkgever te bereiken.
- Blijf je eerlijk, open en netjes communiceren.
- Vraag je hulp waar nodig. Trainingen, coaching, feedback van collega’s – alles helpt om gelukkig te zijn op je werk.
Tips van de vakbonden
Nog meer gouden tips voor het perfecte werkgesprek vind je hier. Ook vind je praktische tips voor beoordelings- en functioneringsgesprekken vind je op de websites van de vakbonden CNV, De Unie en RMU.