Zorgwekkend: vrouwelijke mantelzorgers verdienen minder, mannen juist meer (!)
Ongelofelijk, maar waar… Vrouwen die naast hun baan mantelzorger worden krijgen vanaf dat moment een lager salaris, terwijl mannen juist meer (!) gaan verdienen zodra zij in hun vrije tijd gaan zorgen voor een hulpbehoevend familielid, buurman of vriend. Dat blijkt uit recent onderzoek van socioloog Klara Raiber van de Radboud Universiteit in Nijmegen.
‘Daddy bonus’
Waar komt dit merkwaardige verschil vandaan? Volgens socioloog Klara Raiber zou het te maken kunnen hebben met het fenomeen ‘daddy bonus’. Als mannen extra zorgtaken in hun leven krijgen, gaat dat vaak gepaard met een loonsverhoging van hun werkgever. Bijvoorbeeld als ze vader worden: de ‘daddy bonus’, of ineens voor een zieke ouder moeten zorgen. Hun baas ziet dit als een stijging in hun verantwoordelijkheden, terwijl diezelfde zorgtaken bij vrouwen vaak als vanzelfsprekend worden beschouwd. Dit heeft ook te maken met het conservatieve beeld van de man als kostwinner die meer monden moet voeden. Hopeloos ouderwets, natuurlijk, dus laten we dit soort denkbeelden vooral ter discussie blijven stellen.
Wat is een mantelzorger?
Als je zorgt voor een naaste zoals een vader, moeder, oom of buurvrouw, zonder dat je daarvoor betaald krijgt, dan ben je mantelzorger. Dat doe je waarschijnlijk met alle liefde. Maar het is een zware taak. Zwaarder dan we dachten, blijkbaar. Mantelzorgers verdienen gemiddeld twee euro minder per uur dan collega’s die geen mantelzorgtaken hebben, terwijl ze hetzelfde werk doen. Volgens het onderzoek van de Radboud Universiteit stijgen hun lonen zelfs minder snel dan dat van hun collega’s met dezelfde baan. Ook zijn mantelzorgers minder tevreden met hun baan.
Hulp voor mantelzorgers
Wist je dat er veel hulpmiddelen voor mantelzorgers zijn? En dat er steeds meer jonge mantelzorgers zijn? Er is zelfs een boek over geschreven: ‘Fijn dat je er bent: handboek voor de moderne mantelzorger’. Ook is het verstandig om te praten over je mantelzorgtaken met je baas. Hoe je dat doet? Dat lees je hier.
11 tips voor mantelzorgers
- Twijfel je of je mantelzorger bent? Controleer het op deze pagina van de Rijksoverheid.
- Behoefte aan rust? Bij VGZ kun je vervangende mantelzorg regelen. Bijvoorbeeld als je wilt dat iemand anders je taken even overneemt.
- Wil je dat je baas meedenkt? Kijk dan wat De Unie voor je kan doen over afspraken met je werkgever.
- Een aantal zorgverzekeraars biedt in de aanvullende verzekering een vergoeding voor vervangende zorg voor mantelzorgers. Check hiervoor de polisvoorwaarden van je zorgverzekering.
- Als mantelzorger kun je van de gemeente een parkeervergunning krijgen, reiskostenvergoeding, of andere dingen die het voor jou makkelijker maken.
- Respijtzorg: Ook de overheid kan dingen voor je doen. Je kunt zelfs verlof van je werk krijgen. Lees hier meer over respijtzorg.
- In de gratis e-learning Zorgen, Dat Werkt Niet Lekker van vakbond CNV Vakmensen krijg je handvatten hoe je zorgen en werken goed kunt combineren.
- Bekijk ook eens het boek ‘Fijn dat je er bent – handboek voor de moderne mantelzorger' Van Tijn Elferink.
- Wil je even je verhaal kwijt? Of tips en verhalen horen van anderen? Op de website www.zorzorgik.nl vind je ervaringsverhalen van anderen, en kun je je eigen verhaal kwijt.
- Al eens van een mantelzorgmakelaar gehoord? Vind de ideale ondersteuning in jouw buurt: www.mantelzorgmakelaar.nl
- Ook bestaat er een speciale Mantelzorglijn voor mantelzorgers die graag even hun hart willen luchten of ondersteuning nodig hebben. Bel de Mantelzorglijn: 030 – 760 60 55 of WhatsApp: 06 27 23 68 54.