Sollicitatiegesprek: laat zien wie je bent

Solliciteren. Voor sommigen is het een leuke uitdaging, voor anderen de hel op aarde. Aan de ene kant wil je showen wie je bent, aan de andere kant wil je alleen de beste versie laten zien. Hoe dan ook, houd het ontspannen voor jezelf. De beste sollicitaties voelen als een gesprek. Blijf ontspannen, lach om een grapje, haak in als het goed voelt, stel vragen, et cetera. Succes!
 

16 Sollicitatietips
 

  1. Bereid de vragen voor: Sommige kun je van tevoren verwachten, zoals: “Waarom wil je hier zo graag werken?” Een lastige in deze categorie is de vraag: “Wat is je slechtste eigenschap/valkuil/mislukking?” Het kan helpen om te benoemen waar je vroeger tegenaan liep, en hoe je dat hebt opgelost of verbeterd. 
     
  2. Leg uit waarom je het bedrijf leuk vindt: En waarom jouw werkervaring en kwaliteiten daar mooi op aansluiten.
     
  3. Zorg dat je genoeg te weten komt: Het is immers een gesprek en geen auditie. Jij wilt toch ook weten of dit bedrijf bij je past?
     
  4. Dress to impress: Kleed je passend bij de functie. Men zegt weleens: ‘Kleed je op de baan die je wilt hebben, niet op de baan die je al hebt.’ Wil je werken bij een hippe kledingzaak, draag dan bijvoorbeeld een van de nieuwste trends. Solliciteer je bij een schoenenwinkel? Trek dan je mooiste pumps, sneakers of boots aan.
     
  5. Relax: Last van zenuwen? Adem een paar keer langzaam in en uit voordat je bij het gesprek binnenloopt. Het helpt echt.
     
  6. Wees beleefd: Kom op tijd. Ga niet onderuitgezakt zitten, kauw geen kauwgom, spreekt vanzelf.
     
  7. Vertel waar je trots op bent: Heb jij ooit de hoogste verkoopdoelen gehaald? Iemand anders goed advies gegeven? Een geweldig bedrijfsuitje georganiseerd? Zorg dat je het terloops verwerkt in het gesprek.
     
  8. Praat rustig.
     
  9. Let op je lichaamstaal: Zit rechtop, ontspan je schouders, en neem een ‘open’ houding aan, dus met je armen in het zicht (niet onder de tafel).
     
  10. Bewaar oogcontact: Is het gesprek met twee personen? Zorg dat je beiden om de beurt blijft aankijken. Op één persoon focussen, kan een afknapper zijn.
     
  11. Luister goed: Toon oprechte interesse en herhaal zo nu en dan wat iemand heeft gezegd: “Dus als ik het goed begrijp, bedoel je dat, etc, etc.” 
     
  12. Wees niet negatief over je vorige werkgever: Niet chic, en het maakt een slechte indruk op je potentiële nieuwe werkgever.
     
  13. Zorg dat je een paar afsluitende vragen klaar hebt liggen: Op het einde van een sollicitatie wordt vaak gevraagd of je nog iets wilt weten. Op zo’n moment maak je een goede indruk door nog wat vragen te stellen.
     
  14. Bedank tot slot voor het leuke gesprek: Dat staat vriendelijk en professioneel.
     
  15. Hoor je langer dan de afgesproken tijd niets? Stuur gerust een mailtje, of bel. Je hebt recht op een antwoord.