Stof tot nadenken
De stofkeuze is van grote invloed op de uiteindelijke vorm een kledingstuk en hoe deze valt. Dikwijls wordt vooral gekeken naar de kleur of het dessin, terwijl juist de stof bepaalt hoe een kledingstuk valt en dus hoe je eruitziet. Als jij je klant adviseert, kijk dan eens wat de stofkeuze doet met het figuur van jouw klant.
De stofkeuze is van grote invloed op de uiteindelijke vorm een kledingstuk en hoe deze valt. Dikwijls wordt vooral gekeken naar de kleur of het dessin, terwijl juist de stof bepaalt hoe een kledingstuk valt en dus hoe je eruitziet. Als jij je klant adviseert, kijk dan eens wat de stofkeuze doet met het figuur van jouw klant.
De valling van de stof is belangrijk voor het uiterlijk van het kledingstuk. Je kunt de stofeigenschappen onderverdelen in een aantal categorieën:
- Soepele stoffen: deze volgen het lichaam of nemen gemakkelijk de vorm van het lichaam aan, er zit bewegelijkheid in;
- Stijve of compacte stoffen: ze bewegen niet mee met het lichaam;
- Dikke stoffen: met veel volume;
- Dunne stoffen: met weinig volume.
De valling van de stof bestaat meestal uit een combinatie van twee van de bovengenoemde eigenschappen, zoals dik en stijf of dun en soepel.
Kleurwaarneming
De keuze voor het materiaal is van grote invloed op hoe de kleur overkomt. Zo lijkt een zwarte stof van fluweel anders van kleur dan glimmend zwart lakleer. Kleurwaarneming wordt beïnvloed door een tweetal zaken:
- De structuur van de stof: glans of mat;
- De textuur van de stof: glad, geruwd, korrelig, ribbelig, scherp of fluwelig.
Met jouw kennis over het effect van stoffen kun je de klant het beste advies geven.
Tips
- Kies bij een klein postuur voor dunnere stoffen.
- Kies voor medium dikke stoffen bij volume op het bovenlichaam.
- Dunne stoffen tekenen (dikwijls) af.
- Dikke stoffen geven volume.
Carla van den Puttelaar is hoofdredacteur vakblad Kleur & Stijl, het magazine voor de professional die zich bezighoudt met het geven van adviezen op het gebied van kleur, stijl, mode, make-up, kapsels en imago.