23/06/2020 | Leestijd 4 minuten

Werkdruk, druk, druk…

Werkdruk is iets anders dan druk op je werk. Ook als je te weinig te doen hebt, kun je gezondheidsklachten krijgen. Een burn-out of een bore-out liggen op loer. Wat is werkdruk precies en hoe ontstaat het?  

 

Werkdruk, druk, druk…

Bijna één op de drie werknemers heeft last van werkdruk. Zowel een te lage werkdruk als een te hoge werkdruk kan leiden tot fysieke en psychische gezondheidsklachten. Werkdruk wordt vaak verward met het druk hebben op werk, maar het is niet hetzelfde. Veel te doen hebben op je werk leidt namelijk lang niet altijd tot werkdruk. Je spreekt van werkdruk als de balans zoek is tussen wat je met doen en wat je aankunt.  

Zo ontstaat werkdruk 

Een te hoge werkdruk ontstaat als je het werk niet op tijd af kunt krijgen en je dus niet meer aan de gestelde eisen kan voldoen. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat:

  • je te weinig tijd hebt 
  • er worden te hoge eisen gesteld 
  • de taken zijn ingewikkelder dan waar je voor opgeleid bent  
  • je hebt te zware verantwoordelijkheden.  

Werkdruk kan ook ontstaan doordat je zelf te perfectionistisch bent of problemen buiten werk hebt die veel aandacht opeisen.  

Een te lage werkdruk treedt op als je onvoldoende gestimuleerd wordt. Denk aan: 

  • onvoldoende afwisseling; 
  • geen uitdaging in het werk; 
  • te weinig verantwoordelijkheid; 
  • taken beneden je opleidingsniveau. 

Klachten 

Door werkdruk kun je last krijgen van zowel fysieke als psychische gezondheidsklachten. Voorbeelden van fysieke klachten zijn, hoofdpijn, duizeligheid, hyperventilatie, klachten aan arm, nek, schouder (RSI) of een verminderde weerstand.  Bij psychische klachten krijg je maken met vermoeidheid, slapeloosheid, somberheid/depressie, piekeren, overmatig alcohol-/medicijngebruik, vraatzucht, overspannen of agressie. 

Moe en ongelukkig 

In ernstige gevallen kun je bij een te hoge werkdruk last krijgen van een burn-out en bij een te lage werkdruk van een bore-out. Bij een bore-out is de verveling op werk zo erg geworden dat je er moe en ongelukkig van wordt, waardoor je niets meer gedaan krijgt. Een burn-out is juist het andere uiterste. Bij een burn-out ben je emotioneel, lichamelijk en psychisch uitgeput, waardoor je niet meer in staat bent goed te functioneren. Een burn-out en een bore-out geven dezelfde klachten, maar hebben dus beide een andere oorzaak.   

Trek aan de bel 

Merk je dat je last hebt van werkdruk? Trek dan op tijd aan de bel. Geef het aan bij je werkgever, zodat jullie samen kunnen werken aan een oplossing. Hoe sneller het probleem opgelost wordt, hoe minder groot de kans dat het leidt tot een burn-out of een bore-out. Twijfel dus niet om bij beginnende klachten van werkdruk om actie te ondernemen!